Svenska Taidoskölden

Höstseminarium i Helsingfors | Svenska Taidoförbundet

Helgen den 10 och 11 november höll Helsingfors Taidoklubb höstseminarium där Ulf Karlsson godan renshi från Sverige var inbjuden som instruktör. Här följer en kort reseberättelse från Ulf.

På eftermiddagen fredagen den 9 flög jag från Kastrup till Helsingfors. Väl framme stod jag och väntade vid utgången så småningom kom Heikki och det visade sig att han väntat lika länge vid en annan utgång. Efter inkvartering och middag hos Heikki så åkte vi över till Jyri där även Tomi, Sanna och baby Tolsa väntade. Vi fikade och diskuterade taido. Jag fick också lära mig att lakrits och rödvin är en vinnande kombination in Finland.

Lördagen startade med att vi träffades i gymnastiksalen och bar ut tatami mattorna, totalt ca 130 kvadratmeter. Vi startade lägret när alla 25 taidoka kommit med uppvärmning innehållande bland annat solhälsningar och unsoku. Vi körde sedan Unsoku happo och kihon i form av sentai chokujo zuki, sentai sanbon nukite, untai shomen geri och hentai ebi geri. Fokus låg på hur händerna agerar i stegen, vid slag och spark. Sedan började vi titta på hur man gör uke, mottagande teknik. Lunchen blev ett intressant projekt där vi först fann en stängd Indisk restaurang, sedan letade efter Subway för att slutligen ge upp och hamna på McDonald’s. Pass två startade vi med en kort frågestund och värmde upp med en applikationsövning. Temat för helgen var shugi (handteknik) och använde exempel från olika former. I pausen kom Jari Tuominen med fru och hälsande på vilket som alltid är trevligt. Det sista passet började vi titta på händernas rörelse i sentai chokujo zuki. Sedan gick vi igenom higi 1 från Shin Karate Do Kyohan som handlar om hur man går från uke till kontering i en sammansatt rörelse. Vi tittade också på Aiken efter förfrågan av Tomi vilket egentligen inte var med i programmet. Efter träningen åkte jag med Toumas då jag skulle stanna hos honom och efter dusch med mera så vi gick vi ut och åt Kinesiskt där jag åt mabu dofu. Efteråt snackade vi hemma hos Toumas tills det blev dags att sova.

Söndagen startade vi nästan samma uppvärmning som lördagen. Efter en stunds grundteknik gjorde vi lite Te som referens till taidons sätt att jobba med förflyttning. Sist innan lunchen gjorde vi helt kort armbågsteknik i form av higi 3, som handlar om hiji till kontering då oftast med uraken. Då vi tog en annan väg in i köpcentrat, så sprang vi rakt på Subway, precis vid den avstänga trappan som vi vänt vid dagen innan. Vi började sista passet med en kort gruppfotosession och frågestund och gick därifrån över till att titta på olika applikationer av taidotekniker som untai zenmen dori, hentai nage kuzushi och delar av hokei. Slutade med att se på kopplingar historiskt och teknisk mellan Te, tode och taido. Efter ett alltför kort men trevligt läger var det dags för de sista frågorna från deltagarna och mattornas bortbärning. Efter dusch så blev det en timmes intervju av den finska taidotidningen Kamae som säkert innehåller en artikel om detta nästa år. Jag och Toumas var trötta men glada och kopplade av med en pizza och annan finsk förtäring.

Måndagen var jag kvar som en bonusdag men mina finska taidovänner var upptagna på dagen och jag fick roa mig själv. Jag gick runt i staden men det snöade och var kallt så jag fick retirera tillbaka till Toumas lägenhet. Efter en delikat hemlagad chili con carne och taido snack så var det så dags för ett nytt gästspel på Helsingfors Universitet klubb, det var många som tränade där, kanske 35 stycken. Jag höll ett pass med mest nengi och tengi allt ifrån basträning med handstående, över ben och kroppsfällningar till nackfällningar. Efter träningen körde Toumas ut mig till flygplatshotellet där vi tog ett sista samtal. Tidig morgon flög jag så tillbaka till Köpenhamn och var hemma i Malmö vid klockan 10.00. Detta var första gången som jag lärde ut shugi och applikationer i så koncentrerad form och det fungerade över förväntan så det känns som det vore dags att hålla ett liknande seminarium i Sverige nästa år.

Jag tackar Toumas och Heikki för gästfriheten. Tomi som samordnade detta läger. Jyri och de andra från Helsingfors taidoklubb som anordnade höstseminariet. Och givetvis tack till alla deltagare som gjorde seminariet till lyckat tillfälle. Det var en bra blandning med allt från grönbälten till världsmästare som Henri Kosonen. Ha det bra tills nästa gång!


Ulf Karlsson, 2007-11-24


Tillbaka till artiklar