Svenska Taidoskölden

Mästerskap med flera dimensioner | Svenska Taidoförbundet

<i>När SM i taido avgjordes i Valhalla sporthall, Göteborg, den 24 maj bjöds publiken på fartfylld spänning.</i>

Flertalet av de 120 åskådarna tycktes vara välbekanta med såväl tävlingsreglerna som de tävlande.Den västsvenska dominansen var i det närmaste total. Så gott som alla medaljer kneps av tävlande från Uddevalla eller Göteborg. Under närmare fem timmar betades sex SM-tävlingar och en uppvisningsgren av.

I den kanske mest spektakulära tävlingsformen – tenkai – där en ”hjälte” besegrar fem motståndare med tekniker ur var och en av de fem principerna ställde enbart ett lag upp. Därför blev tenkai endast en uppvisningsgren.

I individuell hokei – form – segrade Mikael Laxrot, Göteborg, i herrklassen och Maria Tång, Göteborg, i damklassen. Matcherna varvades mellan herr- och damklassen.

Damklassen i jissen – kamp – vanns av Marlene Berglöv, Uddevalla, och hennes klubbkompis – även han regerande Europamästare – Kristian Hellberg hamnade överst på prispallen i herrklassen.

Formtävlingen går till så att två utövare utför en hokei samtidigt och tre domare avgör vem av dem som skall gå vidare till nästa omgång.

Kamptävlingarna avgörs även de i form av en utslagsturnering. I båda tävlingsformerna fanns en återkvalsmöjlighet för de utslagna.

I laghokei poängbedömer de tre domarna lagen med tre utövare som synkront utför en hokei. Summan av de tre domarnas poäng blir lagets totalpoäng.

I alla lagtävlingar i taido-SM 2003 var lagen mixade.

Segrare i laghokei var Göteborg 3 – Mikael Laxrot, Andreas Hultenmo samt Hannes Kannisto. I lagjissen får coachen en framträdande roll. Genom sten-sax-påse mellan coacherna avgörs vilket lag som börjar. Det är en fördel att inte börja eftersom man då kan matcha motståndaren med en lämplig lagmedlem. Dessutom väljer coachen en av de fem principerna åt sin tävlande. Om den tävlande sätter en teknik med den principen belönas den tävlande med dubbel poäng. En halvpoäng – wazaari – belönas således med en helpoäng – ippon – och matchen är slut. Det lag som vunnit flest av sina tre matcher går vidare. I år drog Göteborg 1 – Pawel Druciarek, Andreas Hultemo samt Maria Tång det längsta strået.

HOKEI  Maria Tång / Marlene Berglöv JISSEN Micke Korths / Hannes Kannisto SM guld i jissen - Kristian Hellberg & Marlene Berglöv
Foto: Jöran Fagerlund


Jöran Fagerlund, 2003-05-24


Tillbaka till artiklar