Taikai 2006 | Svenska Taidoförbundet
Under några ganska osvenskt varma sommardagar i juli arrangerade Stockholms Taidoförening (STaF) Taikai sommarläger i Gubbängshallen i Stockholm. Instruktörer förutom Mikael Jansson sensei (6 dan kyoshi) och Ulf Karlsson sensei (5 dan renshi) var de inbjudna Tani sensei (8 dan hanshi) och Watanabe sensei (6 dan kyoshi). Utöver de svenska deltagarna samlade Taikai (ca 60-tal) taidokas från både Finland, Portugal, Holland och USA.
Både Tani sensei och Watanabe sensei bor och är aktiva i Saitama Ken, i närheten av Tokyo. Watanabe sensei instruerar på Takushoku University och Tani sensei har utvecklat kenkotaisou, en sorts hälsogymnastik, och driver sin praktik med sin familj. Tani sensei är den inom Taidon som tränat längst och närmast för och med Saiko Shihan, Taidons grundare Seiken Shukumine, och firar i år sitt 50-årsjubileum som aktiv budoka.
De japanska gästinstruktörerna förmedlade Taido-kihon ur ett mindre vanligt perspektiv och de övergripande teman för lägret kom att bli hälsa och förflyttningar. Det var en hel del teori och fokus på keiraku och ki bland annat med en hel del olika stretch- och andningsövningar, och vikten av ”rot” och flöde betonades i bland annat unsoku (fotförflyttningar). Lägrets enda hokei-träning lades på hälsoformen Seimei no hokei och dess applikationer av Taiki kyuho, de nio andningsmetoderna.
Den mer ”fysiskt aktiva” träningen ägnades främst åt shiteki no Kobo, en kreativitetsövning allmänt kallad ”snöbollen”, som här främst framhölls som god förberedande kampträning eller ren jissen-övning (även om de flesta till allas förtjusning bjöd på lite mer tenkai-show när det kom till att visa upp resultatet). När det kom till tengi, gavs det tips om hur man bättre kan hjälpa och träna den akrobatiska delen av Taido med varandra på ett säkert sätt.
Under Taikai fick Sverige två nya svartbältare i Putte Persson (Göteborg) och Julian Dellerman (STaF), samt ytterligare en kvinnlig ni-dan i Veera Littmarck (Malmö). Dagen före graderingsdagen hade Putte och Julian det extra svettigt under det krävande ”testet”, som visar om vederbörande ser ut att klara av sin shodan-gradering, vilket de ju visade sig göra. Alla kämpade väl i värmen med stort stöd av träningskamraterna, så stort grattis Putte och Julian till era 1 dan och Veera till ditt 2 dan!
Förutom graderingen blev det efter träningen även gemensam middag och samkväm med bad. Det var fyra innehållsrika dagar som dock gick alldeles för fort, vilket kändes synd då de japanska instruktörerna verkade ha mycket mer att ge. Många hade fått mycket nytt att smälta och även om allt inte var nyheter för alla, åkte nybörjare liksom dangraderade hemåt berikade med att nu kunna utöva Taido ur en annan vinkel, en ny dimension…