Svenska Taidoskölden

Bohusläningen skriver om satsningen på VM | Svenska Taidoförbundet

Bohusläningen var på besök hos Uddevalla Taidoklubb Taikei och intervjuade deras landslagsmedlemmar.

Talangerna från Uddevalla gör upp om VM-medaljerna i Japan

Sport
I Budoalliansens lokaler i Uddevalla utvecklas stjärnor. Fem taidoutövare från Uddevallaklubben, Taikei, ska åka till Japan för att representera Sverige i VM. – Det ska bli väldigt roligt men det är också jättepirrigt! säger medaljhoppet Wilma Samuelsson, 18 år.

Olika japanska uttryck ekar i den nätta, näst intill kvadratiska, salen på Västgötavägen i Uddevalla. På det mjuka golvet står utövarna, sida vid sida, med raka ryggar och böjer sig lätt framåt.

– Shomeni tai rei, säger Johannes Björkhem och deltagarna hälsar till taidons grundare, Seiken Shukumine, vars porträtt pryder väggen.

Därefter hälsas instruktörerna och slutligen varandra. Det tidigare bruset som fyllde den mindre lokalen byts sömlöst ut mot en djup tystnad när instruktören Daniel Andersson uppmanar till uppställning.

– Disciplin, ödmjukhet och kamratskap är mycket viktigt inom kampsport, säger den mångårige taidoutövaren och landslagstränaren Stefan Nilsson.

Akrobatisk utveckling av karate
Höga rop och sparkar kombineras med slag och handvolter när deltagarna har spridit ut sig i lokalen. Klubbens instruktörer rör sig runt i salen och inspekterar noga.

– Man behöver vara snabb, teknisk och smidig i taido, säger Stefan Nilsson.

Taido är en modern form av kampsport som härstammar från 1960-talets Japan. Taido kan, förenklat, beskrivas som en akrobatisk utveckling av karate med influenser från både judo och kendo.

Till Sverige kom taido redan under 70-talet genom finländaren Kauko Korhonen. Efter en längre vistelse i Japan kom han till Stenungsund och etablerade världens första taidoklubb, utanför Japans gränser.

Uddevallatät landslagstrupp
I speglarna längs med lokalens ena sida reflekteras träningsgruppen som består av flickor och pojkar, män och kvinnor i mellanstadieålder ända upp till pensionsålder. Bland dem finns inte bara morgondagens stjärnor, utan också dagens.

Fokuserade blickar, kontrollerade rörelser och lugna andetag byts ut mot en diskussion om resväskor, dess storlek och var de är inhandlade när instruktör Daniel Andersson uppmanar till vattenpaus.

Inte mindre än fem personer från Uddevalla taidoklubb, Taikei, kommer att representera Sverige i taido-VM som i år kommer att hållas i Hirosaki, Japan.

– Det är väldigt kul att så många från vår förening är med i landslagstruppen och kommer att få representera Sverige, säger Uddevallaklubbens huvudinstruktör, Stefan Nilsson.

– Många av dem började när de var små, så det är väldigt roligt att ha fått se dem växa upp och utvecklas.

"Kan knappt förstå det"
En av dem som ser fram mot VM är medaljhoppet, Wilma Samuelsson, 18 år.

– Det ska bli väldigt roligt men det är också jättepirrigt! Jag kan knappt förstå att jag ska få åka på VM, säger hon och skrattar.

Sverige beskrivs av Stefan Nilsson som ett av världens främsta länder inom kampsportsgrenen tillsammans med Japan, Australien och Finland.

– Det är en ung trupp som kommer att resa till Japan och det känns väldigt bra! Japanerna kommer att vara svåra att slå men medaljchans har vi, absolut. Stämmer allt in har vi chans att även "plocka" en japan, säger huvudinstruktör Stefan Nilsson.

Rickard Dahl är 21 år. Han gjorde sin officiella landslagsdebut 2019 under EM i Finland och har sedan dess har han varit en viktig del av den åttamannatrupp som i dag utgör landslaget. Även han ser mycket fram emot mästerskapet i Japan.

– Det ska bli jätteroligt! Jag vill åka dit och lära mig så mycket som möjligt av de andra utövarna och fortsätta att utvecklas, säger Dahl när han svarar på frågan om hur han ser på sina medaljchanser.

Siktar mot VM-medalj
Ytterligare en ung, lovande medlem i landslagstruppen är Moa Celander, 18 år.

– Jag ser mycket fram emot VM, vem skulle inte göra det? säger hon och skrattar.

Och om hon siktar mot medalj?

– Absolut! säger VM-debutanten som om det vore det mest självklara i hela världen, innan hon brister ut i skratt.

De många landslagsaktiva i föreningen är ett tecken på att utövarna trivs i föreningen och har möjlighet att utvecklas, förklarar Stefan Nilsson.

– Vi har bra instruktörer och en härlig gemenskap där alla är goa mot varandra, säger Stefan Nilsson och poängterar den kamratskapskultur som präglar klubben.

– Vi tävlar inte mot varandra, utan med varandra, säger Stefan Nilsson.

Landslagstruppen:
Wilma Samuelsson, 2004, Uddevalla Taidoklubb Taikei.
Moa Celander, 2004, Uddevalla Taidoklubb Taikei.
Rickard Dahl, 2001, Uddevalla Taidoklubb Taikei.
Johannes Björkhem, 2005, Uddevalla Taidoklubb Taikei.
Oscar Björkhem, 2007, Uddevalla Taidoklubb Taikei.
Oskar Sjöberg, 1996, Taidoklubben Sensu Dojo, Strömstad.
Thea Larsson, 2006, Taidoklubben Sensu Dojo, Strömstad.
Embla Högberg, 2005, Taidoklubben Sensu Dojo, Strömstad.

Jacob Edvardsson
jacob.edvardsson@bohuslaningen.se

Bilder på artikeln i Bohusläningen 230712:
Bohusläningen 230712_1
Bohusläningen 230712_2


Hannes Kannisto, 2023-07-13


Tillbaka till artiklar