Artikel i Bohusläningen om barntaido | Svenska Taidoförbundet
Marlene Berglöv från Uddevalla Taidoklubb Taikei intervjuas om barntaido i Bohusläningen.
Marlene Berglöv från Uddevalla Taidoklubb Taikei intervjuas om barntaido i Bohusläningen. OBS! Betalvägg.
Text och bild av Julia Forsberg, Bohusläningen; publicerad 2023-02-07
Här formas morgondagens taidostjärnor i Uddevalla
Uddevalla,
Kampsport är mer än sparkar, slag och fällningar. När de yngsta får prova på taido i Uddevalla är det kämpaanda, kamratskap och rörelseglädje som står i fokus.?
– Här får man vara den man är och träna på sina villkor, säger instruktör Marlene Palander Berglöv.
En efter en dyker barnen upp i Budoalliansens träningslokaler i Uddevalla. Somliga studsar runt och hejar vant på kompisarna. Andra är här för första eller andra gången och håller sig tätt intill sina föräldrar.
– Han drömmer om att bli ninja, säger en mamma med värme i rösten efter att barnen ställt upp sig på ett led på mattan.
Bastian Zellén och de andra barnen lyssnar uppmärksamt när instruktörerna Marlene Palander Berglöv och Karl-Henrik Björhem manar till samling. Oavsett om man är sju år och nybörjare eller meriterad och aktiv i landslaget inleds träningen på samma sätt: med en hälsningsceremoni.
Därefter hälsas instruktörerna, hjälpinstruktörerna och slutligen varandra. Som i all klassisk kampkonst läggs stor vikt på kamratskap, att visa respekt och hänsyn till träningskompisarna, tränare och domare.
– Här får man vara den man är och träna på sina villkor. Barn är så otroligt olika och här får alla plats, säger Marlene Palander Berglöv som instruerat barn i taido sedan 1996.
Lek en väg in i kampsporten
Taido är en modern japansk kampkonst som skapades av Seiken Shukumine 1965. Grovt förenklat kan taido beskrivas som en akrobatisk utveckling av karate. Taidon kom till Sverige 1970 via Kauko Korhonen som efter en längre Japanvistelse tog taidon till Stenungsund. Sedan dess har taidon haft en stark position i Bohuslän och även i Uddevalla med taidoklubben Taikei. Det blir full fart i lokalen när uppvärmningen inleds med jage. Tage Olsson studsar fram i lokalen med ett lyckligt leende varje gång han undkommer att bli tagen. Sedan är det dags för olika sorters hopp. Framåt, som en groda, och i sidled. Spänstövningarna blir en lek.
– För många år sedan skapade man ett barnsystem inom taidon för att barn skulle hitta glädjen med rörelse. På träningarna försöker vi hitta övningar som gynnar framtida utveckling. Med lek och övning bygger man koordination, spänst och styrka, förklarar Marlene Palander Berglöv.
Att kasta en ärtpåse i luften och fånga den utan att flytta fötterna är svårare än det låter. Det är också en övning i koordination och kroppskontroll. Lägg till ett par handklapp i övningen och utmaningen är uppenbar. Det fnissas och hystas medan Karl-Henrik Björkhem går runt och visar olika knep för att lyckas.
Maria Abu Rayya, 7 år, koncentrerar sig noga under teknikövningarna. Sparkarna som är lätta åt höger är desto knepigare när det är dags att rotera åt vänster. Hon får hjälp av Oscar Björkhem och sätter slutligen sparken åt båda håll.
– Taido är bra och det är väldigt roligt att vi leker. Det är inte så svårt, säger hon med ett lyckligt leende.
Äldre elever inspirerar de yngre
Under en välbehövlig paus framför Oscar Björkhem en hokei, ett förutbestämt mönster av rörelser med attacker och försvar mot/med tänkta motståndare. Det är en av taidons fem tävlingsgrenar och förärade honom en guldmedalj på ungdoms-SM i höstas. Barnen följer hans rörelser med storögd koncentration. Här väcks säkert en och annan dröm om att kunna göra likadant i framtiden. Det kan också vara en förklaring till Uddevallaklubbens framgångar i nationella och internationella mästerskap genom åren. – Framgång föder framgång. Flera av klubbens landslagsaspiranter har varit med sedan barngrupp. Då har taidon blivit en del av livet, något mer än bara träning, säger Marlene Palander Berglöv.
Taido har inga utslagstävlingar för barn upp till 12 år. Istället är alla med och deltar och bedöms efter mod, kämpaglöd eller bra budoanda.
– Alla får medalj, istället för att tänka godkänd-inte godkänd. Vid graderingar där man kan få bälte får man visa upp vad man har lärt sig och är snarare en signal om hur länge man har tränat. Vi försöker få det festligt och högtidligt, säger Marlene Palander Berglöv.
Själv har hon graden 4 Dan Renshi, svart bälte med titeln instruktör. Tävlingsdagarna ligger dock bakom Marlene. Nuförtiden instruerar hon barngrupperna och väcker rörelseglädje hos nästa generation.
– Det ger sådan energi, säger hon.
Teknikkategorier
Taidons tekniker indelas i fem kategorier:
Sen – Vertikalt spinnande rörelser
Untai – Våglika rörelser (inkluderar hopp)
Hen – Undanfallande rörelser
Nen – Horisontellt spinnande rörelser
Ten – "Rullande" rörelser, som inkluderar akrobatik, till exempel kullerbyttor och frivolter.
Dessa fem rörelsetyper kombineras med bland annat slag, sparkar och fällningar.