Svenska Taidoskölden

Lyckat taidoläger i Stockholm | Svenska Taidoförbundet

På morgonen söndagen den 4 juli fylldes Stockholmspolisens Idrottsförenings judodojo på 200 m2 av ca 60 taidoutövare. Det var första dagen på Svenska Taidoförbundets Sommarläger.

Många av deltagarna var från Stockholm, men nästan alla landets övriga taidoklubbar var också representerade. Dessutom var det några deltagare från Finland och England där. Alla var förväntansfulla men vissa var trötta efter att ha gått upp mycket tidigt för att åka långt för att komma dit.

Det som gjorde detta läger speciellt spännande var att det kommit fint besök från Japan, taidons ursprungsland. Det var Yoshimi Kudo, 7 dan kyoshi, och Makoto Kudo 6 dan kyoshi. De fungerade som instruktörer under hela lägret, biträdda av Mikael Jansson, 6 dan kyoshi, och eftersom de inte pratade så bra engelska fick Ulf Karlsson-Tada, 4 dan renshi, hjälpa till med översättningen.

Makoto-sensei har tränat taido sedan starten 1965 och innan dess tränade han föregångaren till taidon: - Gensei ryu karate-do. Även Yoshimi-sensei har varit med mycket länge. De är i mycket god form för sin ålder. Kullerbyttor och hjulningar är fortfarande inga problem.

Alla genomgångar under lägret tog ganska lång tid eftersom de japanska sensei först skulle förklara på japanska, sen skulle Ulf översätta till svenska och till sist skulle det översättas till engelska också eftersom alla inte förstod svenska. Som tur är används oftast de japanska namnen på tekniker även i Sverige, så det räckte ibland att de båda Kudo-sensei sa tekniknamnet och sedan visade tydligt med kroppen och kroppsspråket för att det mesta skulle gå fram utan översättning.

Under lägrets fyra dagar var det mest hokei (form/kata) som tränades. Det var egentligen planerat att det skulle tränas jissen (taido-fight) och lite annat också, men eftersom vi var så många tog hokei-träningen så pass lång tid att det andra fick stryka på foten. Fast det blev ett jissenpass ändå.

Alla, från färskaste förstabältare till tidigare EM-mästarinnan, fick först en genomgång av taidons mest grundläggande rörelser, saker som ofta tas för så självklara att man glömmer bort dem, sedan gicks teknik för teknik igenom och till sist sattes de ihop till hela hokei. Alla gick igenom de sex första grundläggande hokei, sedan fick de låggraderade fortsätta träna och finslipa dem medan de höggraderade fortsatte med de fyra sista grundläggande hokei.

Andningen uppmärksammades också. Enligt Yoshimi-sensei är en hokei inte en hokei utan att man andas på rätt sätt. Först gicks det sättet att andas som de använder på graderingar igenom, men sedan betonade han för de höggraderade att det är mycket viktigt i tävling att skapa sin egen andning. Detta för få liv i sin hokei, uttrycka sin egen bild av taido. Det kan nog låta ganska flummigt men taido handlar om att utveckla sig själv som människa och få rätt attityd till allt som händer genom träningen.

Lägret avslutades med en laghokei-tävling där alla lag tävlade mot varandra och Yoshimi-, Makoto- samt Mikael-sensei var domare. Laghokei fungerar så att alla lagmedlemmarna ska göra samma hokei exakt samtidigt, vilket kräver mycket laganda och övning. För att det skulle bli en rättvis tävling med så blandade grader så bedömdes endast lagandan, inte teknikerna.

Det fanns fina priser till vinnarna, direkt från Japan. Båda Kudo-sensei tyckte att svensk taido hade förbättrats sedan de var på besök senast för tre år sedan. De tyckte att det varit roligt att vara på lägret och kunna ägna sig helhjärtat åt taido under några dagar. Det tyckte nog de flesta som var där.

De frågestunder som hölls med båda Kudo-sensei var också bra även om det kunde vara svårt att komma på frågor. Det brukar ju bli så att man kommer på alla bra frågor först efteråt. Det blev mycket att hålla i huvudet och det kändes en del i kroppen efter några dagars träning men det var ett mycket nyttigt, roligt och intressant läger. Och förutom själva träningen så är det ju alltid kul att träffa folk som har samma intressen också.


Emil Iversen, 2004-08-23


Tillbaka till artiklar